‘Endonezya Moda Haftası’ deyince “Endonezya mı! Moda mı! Ne alaka?” şeklinde tepkilerle karşılaşsak da başkent Cakarta’da düzenlenen moda haftasına katılınca şaşıranlara verecek cevabımız netleşiyor: “Evet, Endonezya Moda Haftası.” Üstelik Avrupa ülkelerinde düzenlenen moda haftalarıyla yarışacak türden. Güneydoğu Asya’nın en büyük moda organizasyonu olan Endonezya Moda Haftası’nın dördüncüsü Cakarta Kongre Merkezi’nde gerçekleşti birkaç gün önce. İtalya, Japonya, Kenya, Hindistan gibi çeşitli ülkelerden modacıları da ağırlayan Endonezya, yabancı modacıları bir hayli şaşırttı. Yabancılar, gelenekselliğin hâkim olduğu tasarımlar beklerken, modern çizginin olduğu özgün tasarımlarla karşılaştı. Onlara göre moda haftalarıyla ünlü ülkeler, Endonezya’nın nasıl bir ülke olduğunu bilmiyor ve burası yakında keşfedilecek. İtalyan modacı Bianca Cimiotta Lami, “Endonezya’da moda haftası olduğu kimsenin aklına gelmez değil mi? Açıkçası benim de aklıma gelmiyordu. Ta ki geçen yıla kadar.” diyor ve geçen yıl bir davet üzerine Endonezya’ya geldiğini anlatıyor. Renklerin ve etnik çizgilerin dikkatini çektiğini söyleyen Lami, geleneksellik sayesinde güzel köprüler kurulacağını düşünüyor. Endonezya’ya bir moda okulu açmak için görüşmelere başladıklarını ifade ediyor. Kenyalı modacı Nadya Ahmet, Endonezyalıların iyi giyinmeyi sevdiğini, giyimlerinde gelenekselliğin ön plana çıktığını aktarıyor. Ona göre etnik çizgileri modernize etmeyi başarmışlar ve moda konusunda potansiyeli güçlü bir ülke. Diğer ülkelerle koordineli çalıştıkları takdirde dünya modasında etkin rol oynayabilirler. Bangladeşli modacı Aydha Mehnaz da ülkedeki tasarımların ve ürün çeşitliliğinin kendisini şaşırttığını ifade ediyor. Özellikle başörtü tasarımlarını özgün bulduğunu anlatan Mehnaz, tesettürün ruhuna uygun modeller olduğunu dile getiriyor.
‘Ayda bir milyon eşarp satıyoruz’
Endonezya Moda Tasarımcıları ve Girişimcileri Derneği Başkanı Taruna K Kusmayadi, dünyanın en büyük Müslüman ülkelerinden birinin Endonezya olduğunu hatırlatıyor. 1990 yılı öncesi dinî sebeplerden dolayı halkın giyim konusunda özgür olmadığını, 90’lardan sonra liberalleşmeyle beraber özgürlük başladığını belirtiyor. O, özgürlüklerin modayı doğrudan etkilediğini düşünüyor. Kusmayadi’ye göre, moda haftalarıyla ünlü ülkeler, Endonezya’nın nasıl bir ülke olduğunu bilmiyor. Ülkeyi depremleriyle tanıyorlar! Buranın modern bir ülke olup olmadığı hakkında bir fikirleri de yok. Ancak gelip görenler şaşırıyor ve mutlaka tekrar geliyor. Kusmayadi, geçen yıl iki İtalyan modacının geldiğini, burada bir moda yarışması düzenlediklerini, birinciyi Roma’ya moda eğitimi almaya gönderdiklerini anlatıyor. İtalyanların Cakarta’da açacakları moda okulu için de görüşmeler sürüyor.
Kusmayadi, ayda 1 milyon eşarp sattıklarını, bu eşarpları Türkiye’den aldıklarını anlatıyor. Türk modasını Avrupaî tarzda bulduğunu belirten ünlü modacı, Endonezya’da çeşitlilikten dolayı alternatiflerin daha çok olduğunu söylüyor ve Türkiye’yle işbirliği yapmak istediklerini ifade ediyor.
Tesettür modasında atılımlar var
Moda Haftası Başkanı Ali Charisma, Endonezya’daki kültürel çeşitliliğin modayı doğrudan etkilediği kanaatinde. Ona göre çocuk, genç, kadın-erkek modası geniş bir yelpaze. Bunun yanı sıra İslamî moda var ki bu en özeli. Örneğin Müslüman Tasarımcılar Okulu var, burada tesettüre yönelik özgün modeller üretiliyor. Endonezya yüzde 80’i Müslüman bir ülke olduğu için İslamî moda konusunda büyük atılımlar gerçekleştiriyor.
Moda Haftası Direktörü Dina Midianı da hızla gelişen Endonezya modasını dünyaya göstermek istediklerini anlatıyor. “Moda haftası ülkemizin moda anlayışını yansıtıyor. İslamî moda ön plana çıkıyor ve bu alanda müthiş bir potansiyelimiz var. Güçlü çalışmalarla diğer İslam ülkelerine bunu pazarlayabiliriz. 2025’te dönüp baktığımızda Endonezya modasının dünya modasına yön vereceğine şüphemiz yok.”
Moda dünyasıyla etkileşim başladı
Tesettür modasıyla ilgilenen herkesi tek çatı altında toplamak için yola çıkan alahijab.com’da Endonezya Moda Haftası’nın uluslararası medya partneri. A la Hijab Kurucu ortağı ve Moda Nisa’nın uluslararası ilişkiler müdürü Franka Soeri, geçen yıl etnik bir stilin hâkim olduğunu, bu yıl ise geleneksel tasarımların modern çizgilerle bütünleştiğini anlatıyor: “Pastel ve etnik renkler ön planda. Eskiden daha çılgın tasarımlar vardı, bu yıl sade modeller görüyoruz. Tesettürün ruhuna da daha uygun modeller göze çarpıyor. Bu çeşitliliği fark eden yabancı markaların da gözü burada. Paris Moda Haftası’nın organizatörleri Endonezyalı modacıları ülkelerine davet ediyor mesela. Yabancı modacılar mutlaka tekrar geliyor. Etkileşim başladı. Misyonumuz da diğer ülkelere lokal ürünlerimizi tanıtmak, etnik çizgilerimizi göstermek ve İslamî moda konusunda bir etkileşim oluşturarak Endonezya’yı lider konuma getirmek.”
Endonezya, aktif rol oynayacak
17 yaşında modelliğe başlayan ve uzun yıllar mankenlik yapan Endonez Parlamenter Okky Asokawati de moda haftasını merakla takip edenlerden. Dokuz yıl önce şatafatlı hayatı bir kenara bırakıp tesettüre girdiğini anlatan Asokawati, tesettür modasıyla yakından ilgilendiğini ifade ediyor. Bu alanda güçlü girişimler olduğunu söyleyen parlamenter, Arap ülkelerinin Endonez modacıları ülkelerine davet ettiğini, gelecekte ortak çalışmalar yapılacağını belirtiyor. Ona göre bu işbirliği teklifleri, Endonezya’nın moda dünyasında aktif rol oynayacağını gösteriyor.
]]>
Instagram
YouTube
RSS