Bursa’daki fabrikada 2 yıl sonra 7 model üretimi planlayan Tofaş’ın 1,4 milyar dolarlık yatırım yapması Renault’yu harekete geçirdi. Renault’nun Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Avrasya Bölgesi Başkanı Jean Christophe Kugler, Tofaş’ın bu hareketine karşılık kendilerinin de kontratakta bulunacaklarını söyledi. Türkiye’deki üretim planlarının dışında Tofaş’la rakabet konusunda neler yapabileceklerini planladıklarını açıklayan Kugler, “Bu atağa karşı biz de kendi aramızda görüşmeler ve toplantılar yapıyoruz. Ama bu rekabeti şu açıdan da değerlendirmek gerekir. Türkiye’deki en eski üreticilerden biri olarak otomobille birlikte, aynı zamanda motor ve vites kutusu da üretiyoruz. Yani toplam üç farklı üretim alanımız var. Rakibimizin bu büyük yatırımını aslında bizi yakalamak için yaptığı bir atak olarak niteleyebiliriz.” dedi. Türkiye’deki kapasitelerini en üst seviyeye çıkarmak istediklerini belirten üst yönetici, “Türkiye’de yakalayamaz.” iddiasında bulundu.
Jean Christophe Kugler, satış rakamlarında Volkswagen’in (VW) kendilerini geçmiş olmasını da şu şekilde değerlendirdi: “VW’in en çok satıyor olması bir şeyi değiştirmez. Çünkü Türkiye’de üretmiyorlar. Pazar payı satın almak için bir modeli diğerlerinden daha ucuza satmak bir yöntem olabilir. Ama bunu neden böyle yaptıklarını kendilerine sormak gerekir. Biz şu anda markamızın kalite algısını yükseltmek için çalışmalar yapıyoruz.” Bursa’da ürettikleri araçlarda kalite algısını çok yükselttiklerini dile getiren Kugler, kısa sürede hem iç mekân kalitesi hem de detaylardaki kalite açısından bir Renault ile VW arasında hiçbir fark kalmadığını ifade etti. Hem dizel hem de benzinli motorlar açısından kendilerinin daha iyi motor teknolojisine sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
2. EL ihracatıNı EXIMBANK DESTEKLESİN
Türkiye’de 20 yaş üstü araç parkının 3,2 milyona ulaştığını ifade eden Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Hükümetin ekonomik ömrünü tamamlamış araçların trafikten çıkmasını sağlayacak bir ‘hurda teşviki’ getirmeye niyetinin olmadığı artık anlaşılıyor. Bunları Afrika’ya satabilmeliyiz.” dedi. Türkiye’de ikinci el araçların çok pahalı olduğuna dikkat çeken Aybar, “Bizim pahalı araçlarımızın oralarda alıcı bulabilmesi için Eximbank devreye girmeli.” diye konuştu.
Türkiye’de üretim Nissan’ın gündeminde
Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn, Cenevre Otomobil Fuarı’ndaki uluslararası basın toplantısında Nissan üretimi için hâlâ Türkiye’yi gündemlerinde tuttuklarını kaydetti. Türkiye’de çok verimli çalışan, üretim yapan bir Renault fabrikaları olduğunu hatırlatan Ghosn, “Bu ülkede belki hemen şimdi değil ama gelecekte bir gün Nissan da üretmek planımız var. Her ne kadar bu konuda alınmış bir kararımız olmasa da, Bursa’nın üretim kalitesi ve rekabetçi maliyetleri açısından ne kadar avantajlı olduğunu biliyor; Türkiye’de üretilecek bir Nissan Türkiye iç pazarı, Doğu Avrupalı komşuları ve Ortadoğu pazarları için cazip olabileceğini kabul ediyoruz.” dedi.
]]
Instagram
YouTube
RSS