En sevdiğim tatlılardan biri tiramisu. İçindeki keskin kahve tadı özellikle benim gibi kahve tiryakisi olan biri için muhteşem bir lezzet. Zor gibi görünen tiramisuyu evde yapmayı pek denemiyoruz. Oysa hazır pandispanya kekiyle yarım saatte harika bir tatlı sunabiliriz. Tarife geçmeden önce tiramisunun geçmişine Donatella Piatti’nin kaleminden bir göz atalım…
“Tiramisu ilk kez 17. yüzyılın sonlarında yapılmaya başlanmış. Bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo De Medici’nin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar. Sienalı pastacılar dükün onuruna, asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir tatlı hazırlamayı kararlaştırır. Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler bulunan, aynı zamanda gösterişli bir tatlı olmalıdır.” O zamanlar dükün onuruna yapıldığından ‘dükün tatlısı’ adı verilen ve şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el becerilerine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransa’ya götürür. Böylece ‘dükün tatlısı’ ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını aşıp Venedik’e, oradan da İtalya’ya yayılır. Sonra da tüm dünyaya… Ve şimdi de çalışan kadının mutfağında…
Malzemeler
1 paket hazır kakaolu pastaban.
Kreması için:
1 yumurta,
3 kahve fincanı un,
1 paket labne,
2,5 su bardağı süt,
3 kahve fincanı toz şeker.
Islatmak için:
1 çay fincanı sıcak su,
2 çorba kaşığı toz şeker,
2 çorba kaşığı nescafe.
Kakao.
Yapılışı: Pastabanın bir katını düz bir servis tabağına alıyoruz. (Pastaban yerine kedi dili de kullanabilirsiniz.) Sıcak suyun içine nescafe ve toz şekeri ekleyip karıştıralım ve karışımın yarısıyla kekin her yerini ıslatalım. Eğer kedi dili kullanıyorsanız kedi dillerini tek tek nescafeli karışımla ıslatıp borcama dizebilirsiniz. Tiramisu kremasını hazırlamak için; süt, yumurta, un ve toz şekeri tencereye koyup tel çırpıcıyla karıştırıyoruz. Karışımı ocağa koyuyor ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Göz göz olmaya başlayınca ocağı kapatıp, labneyi ekliyor ve tel çırpıcıyla karıştırıyoruz. Kremanın yarısını nescafeli suyla ıslattığımız pastabanın üzerine sürüyoruz. Sonra diğer pastabanı da kalan nescafeli suyla ıslatıp kremanın üzerine kapatıyoruz. Kalan kremayı da pastabanın üzerine yayıyoruz. Kremanın üzerine bol miktarda kakao ekliyor ve pastayı buzdolabında 5-6 saat dinlendiriyoruz. Tatlıyı daha kalın isterseniz kare bir kalıpla üç kat kesip iki kat kremayla servis edebilirsiniz.
]]
Instagram
YouTube
RSS