<![CDATA[
AP vekilleri Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca başta olmak üzere tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Zaman’a konuşan AP Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pitella, “Birkaç hafta öncesine kadar Türkiye’nin AB’ye üye olabileceğine inanıyorduk. Ancak, Erdoğan Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştırıyor. Sorun aslında Türkiye değil Erdoğan. AB’nin Türkiye’deki demokrasi tartışmalarına katılma hakkı var. Nerede olursa olsun demokrasiye bir saldırı varsa AB’nin görüş bildirme hakkı vardır.” dedi. Zaman’a yaptığı açıklamada Dumanlı ve Karaca’nın tutuklanmasını eleştiren Pitella, “Avrupa Birliği için ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü temel bir kriterdir. Tutuklamalar kabul edilemez. Türkiye’nin esas problemi AB değil. Esas problem ifade özgürlüğüne ve demokrasiye saygı duyulması. Eğer Türkiye, Avrupa Birliği aday ülkesiyse eğer bir ülke AB’ye girmek istiyorsa AB’nin prensiplerine saygı durmak zorunda.” ifadelerini kullandı.
MALî YARDIMLAR ASKIYA ALINABİLİR
AP’nin en büyük siyasi grubu Avrupa Halk Partisi (EPP) de basın özgürlüğü ihlallerinin devam etmesi halinde AB’nin Türkiye’ye yönelik mali yardımları gözden geçirmesini istedi. Hıristiyan demokrat grubu lideri Manfred Weber, “Türkiye’deki gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Türk hükümetinin insan hakları ve basın özgürlüğü ilkelerine saygı duymasını bekliyoruz. Aksi halde gerekirse Türkiye’ye yapılan mali yardımların askıya alınması da dahil her türlü seçeneği düşünmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
KALEMLE Mİ DARBE YAPACAKLAR?
2012 yılında Fransa’da cumhurbaşkanlığına aday olan Fransız AP üyesi Jean Luc-Melenchon da Zaman ve Samanyolu grubuyla dayanışma içinde olduğunu söyledi. Avrupa Birleşik Sol grubu üyesi Melenchon, “Böyle bir operasyonun doğal olarak tek bir amacı vardır. Gazetecileri korkutmak ve otosansür yapmalarını sağlamak. Bu kadar çok gazetecinin aynı anda tutuklanması bunu gösterir. Gözaltı için gösterilen gerekçeler ise çok sakil. Kim gazetecilerin bir araya gelip hükümete darbe yapacağına inanır? Bunlar tamamen saçmalık. Acaba hangi silahlarla darbe yapacaklardı? Kalemle mi?” diye sordu. Fransa’da gazetecilerle ve medyayla çok polemik yaşadığını ve kavga ettiğini belirten Melenchon, “Evet, medyanın yazdıkları bizi kızdırıyor. Bazen canımızı yakıyor. Ancak hiçbir şekilde özgür basının susturulması, tehdit edilmesi kabul edilemez.” dedi. Pazar günü yapılan operasyonların çok kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Melenchon, “Eğer bu tutuklamalara yeterince tepki gösterilmezse ve protestolar zayıf kalırsa Türk hükümeti daha da güçlenecek. Artık her istediğini yapabileceği izlenimine kapılacak. Bu zaten çok sorunlu bir bölgede bulunan Türkiye’nin daha da istikrarsızlaşmasına neden olacak.” yorumunu yaptı. Türk hükümetinin bağımsız medyadan kurtulma girişimlerinden vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Fransız parlamenter “Basını sansürlemek yerine kendilerini disipline etsinler.” şeklinde konuştu
]]
Instagram
YouTube
RSS