<![CDATA[
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, yolsuzlukların üstüne giden savcıların görevden alınmasının ve Türk yetkililerinin sahip olduğu geniş dokunulmazlıkların, yolsuzlukların üzerine gidilmesine ilişkin derin endişeye yol açtığını söyledi. Bu hafta Türkiye’ye iki günlük bir ziyaret düzenleyen Jagland, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile bir araya geldi. Jagland, ayrıca muhalefet partisi liderleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle de görüştü.
Zaman Gazetesi’ne temaslarını değerlendiren Jagland, Türk yetkililerle görüşmeleri sırasında, Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) tavsiyelerine uymanın önemini gündeme getirdiğini anlattı.
Türkiye’de yolsuzlukla mücadele eden savcıların görevden alınması ve genel olarak yolsuzlukla mücadele konularında ne düşündüğü sorulan Jagland, “Bu bizim için büyük bir endişe kaynağı. Bu konuyu ziyaretimizde gündeme getirdik ve başka bir ziyaretle yine gündeme gelecek. GRECO’nun tavsiye kararlarının uygulanmasının önemini vurgulamaya devam edeceğiz. Özellikle de devlet yetkilileri ve milletvekillerinin dokunulmazlıkları konuları var. Ayrıca siyasi partilerin finansmanıyla ilgili açık kurallar ve sınırlamalara ihtiyaç var.” dedi.
Yolsuzluğun demokrasiler için ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan Jagland, Türkiye’deki görüşmelerini “çok yararlı” olarak niteledi ve gündemindeki en önemli konulardan birinin, Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlığının korunması olduğunu söyledi. Türkiye, 2012’den bu yana GRECO’nun tavsiye kararlarına uymadığı için eleştiriliyor.
Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının getirilmesinden bu yana, Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruların ciddi oranda azaldığına dikkati çeken Jagland, “Bu hem AİHM için hem de Türkiye için çok önemli bir konu. Bu sayede insan hakları problemlerinin çoğu Türkiye’de ele alınıyor ve Strasbourg’daki mahkemenin yükü azalıyor.” dedi. Yargı sisteminde bazı iyileşmeler bulunduğuna da işaret eden Jagland, mahkemeye çıkmadan önceki tutukluluk süresinin daha önce çok uzun olduğunu, bazen kişilerin 10 yıl yargılanmayı beklediğine ancak bu sürenin bugün beş yılla sınırlandığına dikkat çekti.
Türkiye’yi ziyareti sırasında basın özgürlükleriyle ilgili kısıtlamaları da gündeme getirdiğini belirten Jagland, “Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konuları, Strasbourg’daki mahkemedeki birçok başvurunun da sebebi. Biz bu konuları sürekli takip ediyoruz ve Türk yetkililerle görüşmelerimizde gündeme getiriyoruz.” diye konuştu.
]]
Instagram
YouTube
RSS