• Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Gündemi
  • Ekonomi
  • Emlak
  • Gündem
  • Yerel Haberler
  • Kültür ve Sanat
  • Magazin
  • Moda Ve Güzellik
  • Sağlık
  • Son Dakika
  • Spor
  • Televizyon
  • Turizm
  • Hukuk
TeleRadar
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • HUKUK
  • Instagram

  • YouTube

  • RSS

Moda Ve Güzellik

Artık daha kolay boşanıyoruz

Artık daha kolay boşanıyoruz
Moda Servisi
30 Ocak 2015

Ülkemizde son on yılda boşanma oranlarında %30 artış olduğunu söyleyen KadıköyŞifa Sağlık Grubu Uzman Klinik Psikolog Merve Büyükkucak, iletişimsizliğin, erken yaşta gerçekleşen evliliklerin, maddi sorunların ve sadakatsizliğin en önemli boşanma sebepleri olduğu konusunda uyarıyor.

Hem çok kişisel hem de çok alışılmış, sıradan bir konu olan boşanma son yıllarda sıklıkla telaffuz edilen, çevremizde, ailemizde, yakınlarımızda sıklıkla rastlanır ve tabu olmaktan çıkan bir olgu olmaya başladı. Neredeyse bir salgın olarak adlandırılabilecek bu durum toplumun büyük bir kesimi ve özellikle yeni evliler veya çocuk sahibi olanlar için oldukça kaygı veren, bir nevi bir alarm durumu haline geldi.

Son yıllardaki istatistikî; veriler boşanma oranlarındaki artışı destekler nitelikte olmakla birlikte, bu artışın yalnızca ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde yaşandığını göstermektedir. Türkiye’ye baktığımızda son on yılda bu artışın yaklaşık %30 seviyelerinde olduğunu, ilk beş yılda evliliklerin %20sinin, Amerika’da ise her 1000 evlilikten yaklaşık 3 ila 4 tanesinin boşanma ile sonuçlandığını söylemek mümkün. Bu oran ikinci ve üçüncü evliliklerde ise daha da yükselmekte.

Neden boşanıyoruz?

Son yıllardaki bu artışın kaynaklarını anlamaya yönelik yürütülen çok sayıda araştırma eşler arasındaki iletişimsizliğin, maddi sorunların ve sadakatsizliğin büyük oranda etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sebepler elbette ki önceki yıllarda da geçerliliğini korumaktaydı. Ancak yıllar içinde değişen en önemli faktörlerden biri yaşam süresinin uzaması ile birlikte kişilerin yaşamdan daha fazla beklentiye sahip olmaları oldu. En önemlisi de artık günümüz dünyasında bilgiye erişim çok daha kolay. Bu durum hayattan, dünyadan daha fazla haberdar olmayı, daha fazla düşünmeyi ve daha çok neistediğini sorgulama durumlarını da beraberinde getiriyor. Her ne kadar boşanma kendi içerisinde oldukça stresli ve zorlayıcı bir durum dahi olsa boşanmadan sonra kendilerine yeni ve daha mutlu edici bir yaşam kurma konusunda insanlar daha büyük bir cesaret gösteriyor. Özellikle erken yaşta gerçekleşen evlilikler sonucu ya da ileri yaşlarda gerçekleşen boşanmalar bu duruma örnek teşkil edebilir. Ne de olsa yaşamın bir noktasında durmak, düşünmek ve farklı yolda ilerlemek istediğinin farkına varmak artık çok da az rastlanır bir durum değil.

Bunlarla birlikte önceki yıllara göre çalışma koşullarının giderek daha ağırlaşmasının ve bağlantılı olarak kişilerin günlük yorgunluk ve stres düzeylerinde bir yükselmenin olmasının boşanma üzerindeki etkisinin de oldukça büyük olduğu söylenebilir. Artık ne yazık ki eşler ne çocuklarına ne de eşlerine kaliteli zaman ayırabilmekte ve artan stres düzeyi ile birlikte hayatın ve ilişkinin sorumluluklarına, zorluklarına karşı toleransları giderek düşmekte. Öyle ki hali hazırda devam eden birçok evlilikte aslında cinselliğin ortadan kalktığını, çocuklar için ya da ailesel normlar sebebiyle “mutsuz ama sorun olmayan, idare edilen” ilişkilerin olduğunu ve ne yazık ki çok daha öncelerden “duygusal boşanma”nın gerçekleştiğini söylemek mümkün.

Boşanmaya dair bir diğer önemli sebep ise elbette ki kadınların yıllar içerisinde eğitim seviyelerinin artması ve bununla bağlantılı olarak kendi ayakları üzerinde daha fazla durabilen ve en önemlisi yeni normlara sahip olan, ilişkiden beklentilerini daha fazla sorgulayan ve ortaya koyabilen bireyler haline gelmeleridir. Özellikle 30 yaş altındaki kadınlarda boşanma oranın daha yüksek olduğunu, yeni bir hayat kurma ve kendi yolarlına devam etme konusunda daha cesur olduklarını söylemek mümkün. Boşanma talebinin erkekler kadar kadınlar tarafından da sıklıkla ortaya konması bu durumu destekler niteliktedir.

Genel olarak boşanma ile ilgili diğer risk faktörlerine baktığımızda yukarıda sayılanlara ek olarak evlilikle ilgili gerçekdışı beklentilere sahip olmak, evliliğe hazır olmamak, istismar ve şiddet gibi faktörleri saymak mümkün. Son yıllarda yapılan birçok çalışma sosyal ve psikolojik faktörlerin yanı sıra genetik bir yatkınlığa da işaret etmekte, tek yumurta ikizleri ya da genetik havuzlarını paylaşan kardeşlerin diğer bireylere oranla boşanma anlamında birbirlerine çok daha yüksek oranda benzerlik gösterdiği yönündedir. Erken yaşta evlilik ve boşanmış bir anne babanın çocuğu olmak da kişiyi boşanmaya yatkın kılan risk faktörleri olarak bulunmaktadır.

Boşanmaya nasıl karar veriyoruz?

Bir birlikteliğin boşanma ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağını açıklayan en önemli faktörlerden biri “bağlılık” olarak ortaya çıkmaktadır. Burada bağlılık ile kastedilen uzun vadede karşılaşılan problemler ve zorluklarla yenilmemek ve ne kadar zor olursa olsun evliliğin devamı için bir isteği sürdürebilmektir. Bağlılık, ileride de o kişinin eşi olmayı arzu etmek, “biz” olma hissini sürdürmek istemek ve bir çift olarak sahip olunan kimlikten memnun olmak anlamına gelir. Bağlılık ne kadar fazla olursa kişi kendini o oranda güvende hissedecektir ve ilişkinin devamı için daha fazla verici olmaya gönüllü olabilecektir. Bir evliliği sonlandırma önündeki engeller sayılabilecek finansal zorluklar ya da çocukların varlığı ancak bir süre söz konusu evliliğin sürmesine yardımcı olur. Uzun vadede bağlılık yoksa o evliliklerin de devamı olmayacaktır. Örneğin birçok evliliğin eşler arasında çatışma olmadığı halde bittiği araştırmalar tarafından sıklıkla ortaya konmaktadır. Fakat çatışma yaşamayan, evliliklerinde mutlu olmayan ancak yine de birbirlerine bağlılığı bulunan kişilerin birlikte kalma olasılıklarının ve gidişatı iyileştirmeye çabalama durumlarının bağlılığı az olan ve başka bir ilişkide mutlu olabileceğine inanan kişilere oranla daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Boşanma oranlarındaki artışla alarma geçmeli mi?

Her ne kadar sıkıntılı bir evlilikten çıkılıyor olsa bile, boşanma özellikle bu durumu birebir yaşayan bireyler için oldukça sarsıcı ve zorlayıcı bir durumdur. Her şeyden önemlisi kendi içerisinde bir “kayıp” olarak nitelendirilebilir; zira devam eden bir ilişki sonlanmakta, alışılagelmiş bir hayat şekli ve ilişkiler ağı değişmektedir. Bu nedenle her kayıp anında olduğu gibi elbette boşanmanın da kendine göre bir yas süreci olacaktır. Fakat bilinen odur ki her kayıp sürecinin kendisine eşlik eden “yas” yanında, bir de kişiyi büyütücü ve geliştirici tarafı bulunur.

Elbetteki evlilikler bitmemesi düşünülerek planlanan kurumlardır ancak buradan bakıldığında bu bitişi yalnızca bir kayıp ya da “başarısızlık” olarak görmek çok doğru bir tutum olmayacaktır. Biten bir ilişkiye başarısızlık olarak bakmak yaşanan ilişkiye ve o ilişkideki doyurucu ve besleyici, mutlu eden anlara büyük bir haksızlık olur. Zaman içerisinde kişiler farklı rotalarda büyüyebilir, gelişebilir, o süreçte eşlerden biri ya da her ikisi de değişebilir, karşılıklı ihtiyaçlar söz konusu ilişkide karşılanmıyor olabilir ve ilişki bitme noktasına gelebilir. Ancak tüm bunlar, bu ilişkinin bir hata ya da başarısızlık olduğu anlamına gelmez, böyle bakmak o ilişkide yaşanan keyif ve büyümeyi inkar etmekle eşdeğer bir tutum anlamına gelir. Elbette duygusal ve fiziksel anlamda istismar içeren çoğunlukla mutsuz evlilikler için böyle düşünmek çok daha zordur.

Artan boşanma oranları kaygı verici hale gelse de her bitiş nasıl yaşandığı ile de bağlantılı olarak kişiyi geliştirir. Yeni bir yaşam kurabilme, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda hareket edebilme cesareti kişiyi zenginleştiren bir deneyimdir. Özellikle çocuklu aileler açısından haklı olarak büyük kaygı uyandıran bu durum uzun vadede çocuklar için dahi bir kazanım olabilir. Elbette ki mutlu bir evlilik içerisinde olmak hem çiftlerin hem de çocukların zihinsel ve fiziksel sağlıkları için çok önemli bir unsurken özellikle çocukları duygusal, fiziksel, ve sosyal birçok sorundan koruyan bir durumdur. Ancak her türlü çabaya rağmen yolunda gitmeyen bir ilişkiyi sonlandırmak, sıkıntının içinde çaresizce kalan ve kendisi için olumlu bir çözüm üretemeyen, ayrılamayan yetişkinlere oranla “ayrılabilme” ve “kendi ihtiyaçları doğrultusunda sorunlarını çözebilme” konusunda çocuklara önemli ve yapıcı bir model oluşturur.

Haber Etiketlerihabermodateleradar moda
Click to add a comment

Leave a Reply

Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Moda Ve Güzellik
30 Ocak 2015
Moda Servisi
Haber Etiketlerihabermodateleradar moda
Daha fazlası için kaydır
Tap

ÖNE ÇIKANLAR

  • Bakan Yardımcısı Sayan: Twitter ve Pinterest’in temsilcilik açması gerekiyor
    Gündem28 Ocak 2021
  • Milli Eğitim Bakanı Selçuk: ‘Okulumu çok özledim’ diyen kuzularıma artık ‘Çok haklısın’ demek istemiyorum
    Gündem28 Ocak 2021
  • TTB: Aile Sağlığı Merkezleri’nin birçoğu aşılamaya hazır değil
    Gündem28 Ocak 2021
  • Türkiye’den Rusya ve Çin’e gidecek ihracat trenleri yarın yola çıkıyor
    Gündem28 Ocak 2021
  • Adana’da engelli gencin akülü tekerlekli sandalyesini çaldılar: ‘Sadece ayaklarımı değil, kalbimi çaldılar’
    Gündem28 Ocak 2021

GÜNDEM

  • Bakan Yardımcısı Sayan: Twitter ve Pinterest’in temsilcilik açması gerekiyor
    Gündem28 Ocak 2021
  • Milli Eğitim Bakanı Selçuk: ‘Okulumu çok özledim’ diyen kuzularıma artık ‘Çok haklısın’ demek istemiyorum
    Gündem28 Ocak 2021
  • TTB: Aile Sağlığı Merkezleri’nin birçoğu aşılamaya hazır değil
    Gündem28 Ocak 2021
  • Türkiye’den Rusya ve Çin’e gidecek ihracat trenleri yarın yola çıkıyor
    Gündem28 Ocak 2021
  • Adana’da engelli gencin akülü tekerlekli sandalyesini çaldılar: ‘Sadece ayaklarımı değil, kalbimi çaldılar’
    Gündem28 Ocak 2021

BİLİM & TEKNOLOJİ

  • 8. nesil iPad ne zaman Türkiye’de çıkacak? 8. nesil iPad fiyatları! Yeni iPad Air özellikleri!
    Bilim ve Teknoloji30 Aralık 2020
  • Apple canlı yayınladı! İphone 12 Türkiye fiyatı belli oldu! İphone 12 özellikleri! İphone 12 ne zaman satılacak?
    Bilim ve Teknoloji30 Aralık 2020
  • SpaceX, Starlink ağı için 60 internet uydusunu daha uzaya fırlattı
    Bilim ve Teknoloji30 Aralık 2020
  • Türkiye'nin e-postası YaaniMail'in kullanıcı sayısı 1 milyonu aştı
    Bilim ve Teknoloji30 Aralık 2020
  • İnstagram sorunu bugün var mı? İnstagram giriş problemi nasıl çözülür? 10 Kasım İnstagram akış yenilenmiyor sorunu!
    Bilim ve Teknoloji30 Aralık 2020
  • Popüler

  • Yeni

  • Yorumlar

  • Bugün nasıl yazılır TDK? "Bu gün" birleşik mi, ayrı mı yazılır?
    Kültür ve Sanat30 Aralık 2020
  • İstanbul’un kültür sanat durağı
    Kültür ve Sanat30 Aralık 2020
  • 8. nesil iPad ne zaman Türkiye’de çıkacak? 8. nesil iPad fiyatları! Yeni iPad Air özellikleri!
    Bilim ve Teknoloji30 Aralık 2020
  • Patara Antik Kenti’nde restorasyon sonrası ilk tiyatro gösterisi
    Kültür ve Sanat30 Aralık 2020
  • "2020 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" sahiplerini buldu
    Kültür ve Sanat30 Aralık 2020
  • Bakan Yardımcısı Sayan: Twitter ve Pinterest’in temsilcilik açması gerekiyor
    Gündem28 Ocak 2021
  • Milli Eğitim Bakanı Selçuk: ‘Okulumu çok özledim’ diyen kuzularıma artık ‘Çok haklısın’ demek istemiyorum
    Gündem28 Ocak 2021
  • TTB: Aile Sağlığı Merkezleri’nin birçoğu aşılamaya hazır değil
    Gündem28 Ocak 2021
  • Türkiye’den Rusya ve Çin’e gidecek ihracat trenleri yarın yola çıkıyor
    Gündem28 Ocak 2021
  • Adana’da engelli gencin akülü tekerlekli sandalyesini çaldılar: ‘Sadece ayaklarımı değil, kalbimi çaldılar’
    Gündem28 Ocak 2021
TeleRadar

TeleRadar Sizin İçin Radarına Takılan Özel Haberleri Paylaşmaktadır..

TeleRadar Media Group

Tüm Hakları Saklıdır © 2007-2021

İçerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz!

İletişim: editor@teleradar.com.tr

Künye

 

Copyright © 2007-2021 TeleRadar - Sadece Özel Haber

DERAY YURDAKUL’UN İDDİALI KİTABI RAFLARDA YERİNİ ALDI ! “KEMERLERİNİZİ TAKIN YÜREĞİNİZİ AÇIN”
Moda, uzay yolunda